10 combinații cromatice care îți vor face locuinţa primitoare
Culorile pe care le alegi pentru a-ți decora casa reflectă gustul, creativitatea și îți permit să dai fiecărei camere o atingere individuală. Cu toate acestea, nuanțele pe care le alegi au un impact asupra bunăstării tale și a familiei. Culorile folosite au un efect profund asupra felului în care gândești, simți și acționezi, atât conștient, cât și subconștient. Ele îți influențează starea de spirit și sănătatea. De aceea este important să te gândești la felul în care culoarea te face să te simți, în loc să urmezi orbește tendințele de design. Deci, înainte de a începe amenajarea camerelor, urmărește ghidul nostru pentru a afla mai multe despre culori și emoția pe care o transmit.
Impactul culorilor asupra stării emoționale
Coloritul pereților are un rol foarte important în crearea unei ambianțe plăcute în casă. Înainte de a oferi sfaturi despre modul în care alegi culorile, trebuie să înțelegi ce impact are fiecare nuanță asupra stării emoționale.
Roșu
Roșul stimulează și promovează vitalitatea. Este asociat cu pericolul, pasiunea, energia, căldura, aventura și optimismul. Este o culoare potrivită pentru living deoarece promovează sentimentele de sociabilitate și stimulează apetitul, însă trebuie evitată pentru dormitoare.
Verde
Verdele este asociat cu echilibrul și natura. Este o culoare calmantă, potrivită pentru dormitoare și living. Reîmprospătează ochiul, oferă confort și liniște.
Albastru
Albastrul este asociat cu idea de liniște, calm, seninătate, protecție. Mai este numit și culoarea minții, pentru că stimulează gândirea clară, meditația și comunicarea. Este o culoare potrivită pentru dormitor, baie și birou.
Galben
Galben este asociat cu energia și stimulează intelectul. Este o culoare emoțională: luminează, încălzește și salută prin energia pe care o emană. Prea mult galben însă crează un efect strident și duce la frustrare. Este indicată folosirea nuanței de galben în bucătărie, dar și în încăperile mai întunecoase.
Maro
Este asociat cu siguranța, stabilitatea și spiritul practic. În funcție de nuanță, culoarea este asociată cu ciocolată, cafea sau pământ și are un efect de împământare. Se poate invoca un sentiment de apartenență, fiabilitate și intimitate. Cu toate acestea, poate întuneca o cameră.
Violet
Simbolizează spiritualitatea, bogăția și bucuria. Excesul de violet însă poate fi obositor. Violetul stimulează gândirea și creativitatea. Este indicată folosirea acestei nuanțe în cantități mici în dormitor.
Portocaliu
Este asociat cu căldura, entuziasmul. Este o nuanță primitoare, potrivită pentru bucătărie sau living, datorită faptului că ea crește intensitatea luminii în camerele întunecate.
Negru
Negru oferă un plus de eleganță, sofisticare și seriozitate camerelor. Este asociat însă și cu melancolie, întristare. Alegeți o nuanță gri sau un aspect lucios pentru a lustrui suprafețele negre.
Roz
Ca o nuanță de roșu, rozul are un efect fizic, însă e un efect mai mult calmant decât stimulant. Deseori numită culoare feminină, roz denotă protecție, căldură, liniște și iubire. Roz este o culoare puternică, iar prea mult roz ar putea foarte ușor să deranjeze.
Alb
Albul este asociat cu aerul, spațiul deschis și sănătatea. Albul înseamnă puritatea, igiena, claritatea, curățenia și simplitatea, de asemenea și eficiența. Este excelent pentru camerele mici.
Ce culori trebuie să folosești pentru ca locuinţa ta să fie una primitoare
Fiecare culoare folosită are un impact psihologic diferit asupra ta. Gândește-te cum te simți în prezența mai multor culori înainte să iei o decizie. Ce emoție dorești să emane căminul tău? Care nuanțe sunt cele mai potrivite stărilor pe care dorești să le transmiți? Inspiră-te din reviste de specialitate, cărți, bloguri sau diverse websiteuri. De asemenea, ghidează-te și după texturi: decorațiunile, covoarele, mobila și plăcile ceramice au o gamă de culori mai limitată decât cea a tencuielii sau a vopselii, așadar ar fi bine să le alegi pe acelea mai întâi, iar apoi să alegi culoarea pereților și a tavanului.
În funcţie de nuanţele alese camera poate părea mai mare, mai mică, mai călduroasă sau mai răcoroasă. Dacă dorești să dai impresia de un spaţiu mai mare, alege culori calde. Atenție însă, prea multe culori pot da impresia unei camere dezordonate sau prea încărcate, astfel ar trebui să te limitezi la aproximativ 3 sau 4 culori pentru o cameră.
Hol
Optează pentru culori primitoare, cum ar fi: portocaliu, galben, bej sau alb. Dat faptul că holul este un spațiu închis, lipsit de lumină, este necesar să-l luminăm prin culori deschise. Poți adăuga și o nuanță de maro deschis.
Living
Livingul este un spațiu deschis, primitor, care adună mulți oaspeți de-a lungul timpului. Folosește nuanțe calde: roșu, galben, portocaliu, bej sau maro deschis. În cazul în care culorile emit căldură, oamenii se vor simți conectați, relaxați. Dacă este vorba de un spațiu mic, albul poate crea iluzia de mai mult spațiu. Verdele poate fi și el o opțiune pentru camera de zi, având un efect liniștitor asupra psihicului, amplificând luminozitatea.
Dormitor
Culorile pe care le alegi în decorul dormitorului îți influențează starea de spirit. Acesta este un spațiu destinat relaxării și odihnei, așa că ar fi bine să iei în calcul folosirea unor culori deschise, spre exemplu: verde, albastru sau violet. Culorile întunecate pot crea o camera întunecată, plictisitoare sau deprimantă.
Birou
Verde este o culoare plăcută ochiului și care e destul de ușor de asortat sau de întreținut. Având în vedere că se află în centrul spectrumului de culori, denotă echilibru, ceea ce este baza unei perioade lungi de concentrare. O a doua alegere potrivită pentru birou ar fi violet, deoarece stimulează gândirea, contemplarea sau introspecția – fiind astfel o alegere bună în situațiile în care ai nevoie de multă analiză.
Bucătărie
Bucătăriaeste centrul oricărei case. Aici gătim, luăm masa, petrecem timp cu familia sau prietenii. Optează pentru culori care stimulează apetitul: roșu, portocaliu sau galben. Roșu este deseori folosit în restaurante datorită faptului că el intensifică apetitul și menține conversațiile.
În mod similar, culoarea roșie este o alegere potrivită și pentru zona de luat masa pentru că stimulează apetitul, conversațiile.
Baie
Albul sau culorile calde sunt populare pentru amenajarea băilor, de multe ori fiind asociate cu cu prospețimea și curățenia. Tonurile albastre sau verzi (turcoazul) sunt și ele folosite des, efectul lor fiind de a inspira o notă de prospețime și de a converti camera într-o atmosferă de spa. De asemenea, este important să alegi culorile care se potrivesc personalității tale, astfel dimineața când te uiți în oglindă vei avea un sentiment plăcut și îți vei putea începe ziua în forță.
Sala de sport
Tonurile roșu și portocaliu pot energiza camera de antrenament, stimulând energia. Un amestec de galben, verde sau albastru te poate face fericit și echilibrat.
Concluzii
Culoarea unei camere îți influențează starea de spirit și gândirea. Alegerile pe care le iei pot avea un efect profund asupra bunăstării tale și a familiei. Concentrează-te pe reacția ta la anumite culori și ce dispoziție dorești să transmiți. Ce culori te pot ajuta să obții acest lucru? Folosește un număr de culori limitat într-o cameră pentru a crea confort vizual în locul supraîncărcării senzoriale. În cele din urmă, nu uita că dispui de libertatea de a-ți decora casa în ce stil dorești.
Articol preluat de pe https://www.ro.weber/ click aici link la articolul inițial.